فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 75، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا میرحسینی*، صغری عاشوری صفحات 7-33

    تمایل زنان دانشگاهی به استخدام در سازمان های دولتی و خصوصی مسیله ای قابل انکار نیست. اما، علاقه و اشتیاق برخی زنان به کارآفرینی و داشتن کسب و کار مختص به خود پدیده ای تامل برانگیز است که می تواند زمینه ارتقاء مشارکت اجتماعی و کاهش بیکاری زنان دانشگاهی را فراهم کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف فهم علل گرایش زنان دانشگاهی به کارآفرینی در سطوح خرد و متوسط، با استفاده از روش کیفی و پدیدارشناسی تفسیری و انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 14 زن کارآفرین فارغ التحصیل دانشگاه به بررسی روایت آنان از بازیابی نقش اجتماعی- اقتصادی خود در بستر کارآفرینی در سطح خرد و متوسط پرداخته که نتایج نشان داد «شکوفایی خالقیت زنانه»، «کارآفرینی پیوندزننده هویت چندگانه زنان»، «بلعیده شدن اعتماد و خلاقیت زنان» و «کارآفرینی بازی دو سر سود»، چهار مقوله اصلی به دست آمده از دل مصاحبه های انجام شده هستند و تجربه زیسته زنان کارآفرین در مواجهه با کارآفرینی را ترسیم می نماید. در مجموع یافته ها نشان داد فقدان ساختارهای اجتماعی در همراهی زنان و نرخ پایین اشتغال رسمی آنها، موجب روی آوردن آنان به ساختارهای خودساخته اجتماعی جدیدی همچون کارآفرینی می گردد. کارآفرینی این قابلیت را دارد که به عنوان زمینه ای جهت ابراز توانمندی ها و مهارت های زنانه و عرصه فعالیت و ایفای نقش اجتماعی و اقتصادی آنها تعریف شود. بر این اساس می طلبد سیاست گذاران به طور جدی به مسیله کارآفرینی زنان توجه نمایند تا امکان تدوین سیاست گذاری کارآمد در حوزه زنان درجهت بازیابی نقش اجتماعی-اقتصادی آنها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان کارآفرین، کنش کارآفرینانه، نقش اجتماعی-اقتصادی
  • صدیقه رضائی پاشا، فریده شریفی فر، محمود شارع پور*، علی اصغر کیا صفحات 34-61

    هدف از نگارش این مقاله، بازنمایی جنسیت در خبرهای ورزشی المپیک 2020 توکیو و 2016 ریو و تحلیل آن از دیدگاه جامعه شناسی است. این تحقیق به روش پژوهش کیفی و با استراتژی تحلیل مضمون انجام شده است. جامعه آماری، کلیه مطالب روزنامه شرق سال 1395 و 1400 است. نمونه گیری آماری به صورت هدفمند انتخاب گردید که شامل 418 داده متنی (خبر، گزارش، مصاحبه و مقاله) در روزنامه شرق در بازه زمانی برگزاری هر یک از المپیک های مذکور می باشد برای سنجش روایی از روش « ممیزی کردن از سوی داور » و سنجش پایایی از روش «هولستی» استفاده شد . در تحقیق حاضر بر اساس روندی مشخص در تحلیل مضمون،داده های متنی روزنامه شرق در فرآبند کدگذاری در سه سطح مضامین پایه، مضامین سازمان دهنده و مضامین فراگیر دسته بندی گردیدند مقایسه نتایج بدست آمده از تحلیل مضمون روزنامه شرق در دو بازه زمانی برگزاری دو المپیک نشان می دهد که در عین حالیکه در المپیک 2016 ریو رویکرد این روزنامه مبنی بر مفاهیم «هژمونی»، « استعاره های ورزشی» و « فراواقعیت»بوده است اما در المپیک 2020 توکیو مشاهده گردید علاوه بر تشابه نتایج با رویکرد و سیاست خبری در مفاهیم «استعاره های ورزشی» و «فراواقعیت» با رویکرد خبری اامپیک 2016 ریو، نکته قابل توجه در مفهوم «هژمونی» است که خیزشی ملایم به سمت کمرنگ نمودن کلیشه های جنسیتی و هژمونی در انعکاس خبرهای ورزشی در المپیک 2020 توکیو رخ داده است.

    کلیدواژگان: بازنمایی، جنسیت، خبرهای ورزشی، المپیک، تحلیل تماتیک
  • فاطمه نظام آبادی، سعید موسوی پور*، نگار خوشنویس صفحات 62-88

    راهبردهای مقابله ای می تواند منجر به کاهش رنج ناشی از وضعیت تنش زا به دلیل نقش طرحواره های ناسازگار اولیه باشد، به همین دلیل بررسی این عوامل می تواند در جهت بررسی علل طلاق موثر باشد. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی مولفه های مذکور در زنان متقاضی طلاق ناشی از همسرآزاری و سایر زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به پزشکی قانونی استان اردبیل می باشد. روش پژوهش، توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. پرسشنامه های طرحواره ی ناسازگار اولیه یانگ (1999) و راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن توسط 100 نفر از زنان انتخاب شده (50 زن متقاضی طلاق ناشی از همسرآزاری و 50 زن متقاضی طلاق) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تکمیل شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تجزیه و تحلیل واریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه زنان آزاردیده از همسر تفاوت معنی داری با سایر زنان متقاضی طلاق داشت به طوری که در زنان آزاردیده از همسر بیشتر بود. همچنین راهبردهای مقابله ای زنان آزاردیده از همسر تفاوت معنی داری با سایر زنان متقاضی طلاق داشت به طوری که در سایر زنان متقاضی طلاق بیشتر بود. با توجه به یافته ها، طرحواره های ناسازگار اولیه در بین زنان متقاضی طلاق ناشی از همسر آزاری بیشتر از سایر زنان متقاضی طلاق بود. هرچند این تحقیق بامحدودیت هایی از قبیل عدم همکاری مراجعین پزشکی قانونی اردبیل همراه بود. پیشنهاد می شود که مهارت ها و برنامه های آموزشی مرتبط با افزایش شیوه های سازگاری زوجین در زندگی مشترک در راستای کاهش آمارطلاق، آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، راهبردهای مقابله ای، طلاق، زنان آزاردیده از همسر، پزشکی قانونی
  • سمیه سادات شفیعی*، مریم شفیعی صفحات 89-121
    افزایش نرخ تشخیص کودکان با اختلال اوتیسم و تاثیر عمیق حضور آنان بر حیات خانواده به خصوص مادران در عهده داری مسیولیت دشوار والدگری، نگهداری، رسیدگی، مراقبت و همراهی آنان در مراجعات درمانی، توانبخشی موضوعی قابل توجهی برای پژوهشگران مطالعات زنان و خانواده است. در این زمینه برخورداری از حمایت اجتماعی می تواند موجب تسهیل امور شده و از فشار نقش اجتماعی مادران بکاهد. با درک این امر و نظر به قلت پژوهش در این حیطه، تحقیق حاضر با رویکرد کیفی و به کمک مصاحبه نیمه ساختارمند با 18 نفر از زنان دارای کودک با اختلال طیف اوتیسم در استان تهران سامان یافت تا پنداشت آنان را از انواع حمایت اجتماعی دریافت شده احصا شود. نتایج بیان کننده ی آن است که حمایت عاطفی ابراز شده شوهران در طیفی از درک، توجه و همدلی از یکسو و انکار و مقاومت عده ای دیگر قرار دارد. به علاوه ابراز همدلی و امیدبخشی و یا سرزنش و مقایسه از سوی خانواده والد زوجین اشکال دیگری از حمایت عاطفی ادراک شده مادران است. عدم اطلاع رسانی کافی به جامعه بالغان و نیز کودکان موجبات سرزنش، قضاوت نادرست و عدم درک از سوی سایرین را بهمراه داشته و بعنوان عامل محدودیت زا بر وخامت گذران زندگی روزمره کودک و مادر می افزاید و منجر به طرد اجتماعی و انزوای خودخواسته آنان است. حمایت ابزاری اظهارشده نیز ضرورت بازنگری و تدوین دستورالعمل های متناسب با وضعیت معیشتی خانواده این کودکان را محسوس می سازد. برخورداری از سطوح بالاتر حمایت اجتماعی مستلزم سیاستگذاری اجتماعی فرهنگی منطبق با نیازهای کودک و مادر است.
    کلیدواژگان: حمایت ابزاری، حمایت اطلاعاتی، حمایت عاطفی، خانواده
  • سارا ابراهیمی* صفحات 122-150
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی گری تعدیل شده نیازهای اساسی روان شناختی توسط انسجام خانواده در رابطه کمرویی با وابستگی به تلفن همراه در نوجوانان دختر انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی نوجوانان دختر 13 تا 18 ساله مشغول به تحصیل شهر تهران در سال 1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 283 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به مقیاس بازنگری شده کمرویی چیک و باس (چیک، 1983)، شاخص اعتیاد به تلفن همراه (لیونگ، 2008)، مقیاس نیازهای اساسی روان شناختی (دسی و رایان، 2000) و مقیاس انسجام سازمان یافته خانواده فیشر (فیشر و همکاران، 1992) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نصب برنامه الحاقی پردازشگر هایس (مدل 4 و 59) در نرم افزار SPSS24 استفاده شد. نتایج نشان داد نیازهای اساسی روان شناختی رابطه بین کمرویی و وابستگی به تلفن همراه را میانجی گری می کنند و رابطه بین کمرویی با وابستگی به تلفن همراه و نیازهای اساسی روان شناختی و نیز رابطه نیازهای اساسی روان شناختی و وابستگی به تلفن همراه توسط انسجام خانواده تعدیل می شود. بر این اساس، با افزایش ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و ارتقای انسجام خانواده، کمرویی و در نتیجه وابستگی به تلفن همراه در نوجوانان کاهش می یابد. یافته های این پژوهش برای درک مکانیسم پیچیده تاثیر کمرویی بر وابستگی به تلفن همراه مفید است و پیامدهایی عملی برای پیشگیری و کاهش وابستگی نوجوانان به تلفن همراه دارد.
    کلیدواژگان: کمرویی، وابستگی به تلفن همراه، نیازهای اساسی روان شناختی، انسجام خانواده، نوجوانان دختر
  • توحید اشرف زاده*، سیاوش شیخ علیزاده صفحات 151-178
    کمال گرایی مشکلی گسترده و شدید در بین نوجوانان است و یکی از اهداف پژوهش های روانشناسی، شناسایی متغیرهای مرتبط با آن است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین صفات تاریک شخصیت، خود ارزشمندی مشروط و کمال گرایی دختران با واسطه گری خودکارآمدی تحصیلی انجام شد. روش اجرای این پژوهش توصیفی و طرح پژوهش، همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1401-1400 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بود و در کل 204 نفر به عنوان شرکت کننده پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس صفات تاریک شخصیت جونز و پالهاوس (2014)؛ مقیاس خود ارزشمندی مشروط کراکر و همکاران (2003)؛ مقیاس خودکارآمدی تحصیلی پاتریک، هیکس و رایان (1997) و مقیاس کمال گرایی فراست و همکاران (1990) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار LISREL استفاده شد و ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که صفات تاریک شخصیت، خود ارزشمندی مشروط و خودکارآمدی تحصیلی به صورت مستقیم با کمال گرایی دانش آموزان رابطه دارد. همچنین صفات تاریک شخصیت و خود ارزشمندی مشروط به صورت غیرمستقیم و از طریق خودکارآمدی تحصیلی با کمال گرایی دانش آموزان رابطه دارد. نتایج پژوهش حاضر از نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی در روابط علی صفات تاریک شخصیت و خود ارزشمندی مشروط با کمال گرایی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، صفات تاریک شخصیت، خود ارزشمندی مشروط، خودکارآمدی تحصیلی
  • فائزه جعفری سیریزی، عباس عسکری ندوشن*، علی روحانی صفحات 179-217
    در روابط بین نسلی خانواده ایرانی، مادر بعنوان یک ستون اصلی خانواده شمرده می شود و پاسداشت نقش مادر، در فرهنگ ایرانی- اسلامی جامعه ایران همواره مورد تاکید و توجه بوده است. با این وجود، انجام پژوهش های اجتماعی و فرهنگی در ایران با تمرکز خاص بر موضوع مادری، از جمله خلاهای پژوهشی است که به کنکاش های علمی بیشتری نیاز دارد. بررسی دغدغه های اجتماعی و فرهنگی مادر به عنوان یکی از نقش های اصلی در خانواده و جامعه هدف اصلی این مقاله است. روش مورد استفاده در پژوهش، روش کیفی انتقادی کارسپیکین بود. داده های تحقیق، برمبنای مصاحبه عمیق با پانزده مادر که فرزند زیر دو سال داشتند گردآوری شد. یافته ها شامل مقولاتی همانند فرسایش جسمانی/ روانی مادر، دغدغه مندی های رشد کودک، تعدد نیاز با افزایش سن فرزند، حساسیت مادر به واسطه کنترل ناپذیری فرزند، آشفتگی در تدبیر امور منزل، تکلیف محوری فرزندپروری بر مادر، قدرت مرز های جنسیتی در عمل، ترجیح جنسیتی، موقعیت اجتماعی متزلزل مادر و... به دست آمد. نتایج نشان دهنده رنجیدگی و تشویش فکری مادران نسبت به برخی ساختار های اجتماعی و فرهنگی بود که موجب فشار نقش بر آنها می شد. برپایه نتایج تحقیق ضرورت دارد که قوانینی در تسهیل و بهبود بستر های حمایتی و عاطفی نسبت به مادران تصویب شود همچنین بسترهای اجتماعی و فرهنگی موجود جامعه، به نحو موثرتری برای ابقاء و ارتقاء منزلت مادر، بعنوان یک نقش پرافتخار در فرهنگ ایرانی- اسلامی جامعه ما به خدمت گرفته شود.
    کلیدواژگان: مادر، روابط بین نسلی خانواده، دغدغه های اجتماعی- فرهنگی، پژوهش انتقادی، شهرستان زرند
|
  • Zahra Mirhosseini *, Soghra Ashouri Pages 7-33

    The proclivity of women with university education towards employment in government and private organizations is an undeniable trend. However, a notable phenomenon that deserves further exploration is the growing interest and enthusiasm of some women in entrepreneurship and establishing their own businesses. This study employed a qualitative and interpretive phenomenological approach, utilizing semi-structured in-depth interviews with 14 female university graduate entrepreneurs, to investigate the importance of small and medium-sized entrepreneurship as a crucial platform for effective policy-making in the field of women and to restore their socio-economic role. This type of research is vital due to the pressing need to promote women's social participation and decrease the unemployment rate of university-educated women. Therefore, the aim of this study was to comprehend the reasons behind the inclination of university-educated women towards small and medium-sized entrepreneurship and to listen to their narratives. The research findings reveal four major themes that have emerged from the interviews, namely “feminine creativity flourishing,” “entrepreneurship as a connecting bond of multiple identities of women,” “dwindling of women's confidence and creativity,” and “entrepreneurship as a win-win game.” These themes reflect the lived experiences of female entrepreneurs and the challenges they confront in entrepreneurship. Overall, the findings indicate that the lack of social structures supporting women and their low official employment rates have driven them to create new self-made social structures, such as entrepreneurship. Entrepreneurship has the potential to define the field of activity and the role of women in expressing their abilities and skills, as well as their socio-economic participation. Based on this, policymakers are urged to take entrepreneurship among women seriously, as it can play a crucial role in empowering and enabling women to participate effectively in society and the economy.

    Keywords: entrepreneurship, Women Entrepreneurs, Entrepreneurial Action, Socio-Economic Role
  • Sedigheh Rezaeepasha, Farideh Sharififar, Mahmoud Sharepour *, AliAsghar Kia Pages 34-61

    The purpose of writing this article is to represent gender in the sports news of the 2020 Tokyo Olympics and 2016 Rio and to analyze it from a sociological perspective. In this article, the method of content analysis has been used. The statistical population is all the contents of Shargh newspaper in 2016 and 1400. The statistical sampling of the present study was purposefully selected, which included 418 textual data (news, reports, interviews and articles) published in Shargh newspaper during the 2020 Tokyo Olympics and 2016 Rio Olympics. In the present study, based on a specific process in content analysis, Shargh newspaper textual data in the coding process were classified into three levels: basic themes, organizing themes and comprehensive themes. These three levels were shown along with the relationships between them. A comparison of the results obtained from the content analysis of Shargh newspaper in the two periods of the two Olympics shows that while in the Rio 2016 Olympics, the newspaper's approach was based on the concepts of "hegemony", "sports metaphors" and "surrealism", but in In addition to the similarity of the results with the approach and news policy in the concepts of "sports metaphors" and "surrealism" with the news approach of the Rio 2016 Olympics, it was observed that there is a slight point in the concept of "hegemony" Gender and hegemony have occurred in the coverage of sports news at the 2020 Tokyo Olympics.

    Keywords: Representation, Gender, Sports News, Olympics, thematic analysis
  • Fatemeh Nezamabadi, Saeed Moosavipour *, Negar Khoshnevis Pages 62-88

    Coping strategies can lead to a reduction in suffering caused by stressful situations due to the role of initial maladaptive schemas. Therefore, the study of these factors can be effective in investigating the causes of divorce. The present study aimed to investigate the mentioned components in women seeking divorce due to spousal abuse and other women seeking divorce referred to forensic medicine in Ardabil province. The research method used was descriptive causal-comparative. The Young and Brown maladaptive schema questionnaire and the Lazarus and Folkman coping strategies were completed by 100 selected women (50 women seeking divorce due to spousal abuse and 50 women seeking divorce) using purposive sampling. Analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that the initial maladaptive schemas of abused women from their husbands were significantly different from other women seeking divorce. Abused women had more maladaptive schemas than women seeking divorce for other reasons. Additionally, coping strategies of abused women from their husbands were significantly different from other women seeking divorce, with other causes being more common. According to the findings, the initial maladaptive schemas were higher among women seeking divorce due to spousal abuse than among other women seeking divorce. However, this study had limitations, including the lack of cooperation from Ardabil forensic clients. To reduce divorce rates, we suggest that skills and training programs related to increasing couples' adaptation practices in cohabitation be taught.

    Keywords: early maladaptive schemas, coping strategies, divorce, abused women by husband
  • Somayeh Shafiei *, Maryam Shafiei Pages 89-121
    Increasing the diagnosis of children with autism and the profound impact of their presence on family life, especially mothers, in the difficult responsibility of parenting, caring, accompanying them in rehabilitation treatment is a significant issue for researchers in women and family studies. Regarding this, having social support can facilitate matters and reduce the pressure of the social role of mothers. Realizing this and considering the scarcity of research in this field, the present study was organized with a qualitative approach and by semi-structured interviews with 18 mothers of Autistic children in Tehran province to receive their perception of various types of social support.The results indicate that the emotional support expressed by husbands is in a range of understanding, attention and empathy on the one hand and the denial and resistance on the other. Moreover expressing empathy and hope or blame and comparison, from the couple's parent's family is other forms of perceived emotional support from mothers. Insufficient information to the adult and children communities leads to blame, misjudgement and misunderstanding by others and as a limiting factor deteriorate the daily life of children and mothers and leads to social exclusion and their voluntary isolation. The stated instrumental support also highlights the need to review and develop guidelines tailored to the living conditions of these children's families. Having higher levels of social support requires socio-cultural policies that meet the needs of the child and the mother.
    Keywords: Instrumental Support, Information Support, emotional support, Spouse
  • Sara Ebrahimi * Pages 122-150
    This study was conducted with the aim of investigating the moderated role of basic psychological needs by family cohesion in the relationship between shyness and mobile phone dependency among girl adolescents. This is descriptive correlational research. The studied population included all girl adolescents aged 13 to 18 who were student in Tehran in 1401, 283 people were selected as a sample using convenience sampling method, and responded to the Revised Cheek and Buss Shyness Scale (Cheek, 1983), Mobile Phone Addiction Index (Leung, 2008), Basic Psychological Needs Scale (Deci & Ryan, 2000) & Family Organized Cohesiveness Scale (Fisher et al., 1992). Pearson correlation and multiple regression by installing Hayes macro-Process (model 4 & 59) in SPSS24 were used to analyze the data. The results showed that basic psychological needs mediate the relationship between shyness and mobile phone dependency, and the relation of shyness with mobile phone dependency and basic psychological needs, as well as the relationship between basic psychological needs and mobile phone dependence, is moderated by family cohesion. Based on this, by increasing the satisfaction of basic psychological needs in adolescents and increasing family cohesion, their shyness and as a result their dependence on mobile phones will decrease. These findings are useful for understanding the complex mechanism of shyness effects on mobile phone dependency and have practical implications for preventing and reducing adolescents' mobile phone dependency.
    Keywords: Shyness, mobile phone dependency, basic psychological needs, Family Cohesion, girl adolescents
  • Tohid Ashrafzade *, Siavash Sheikhalizadeh Pages 151-178
    Perfectionism is a widespread and severe problem among adolescents and one of the goals of psychological research is to identify variables related to it. So, this study aimed to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between dark personality traits, conditional self-worth, and girls' perfectionism. This study was descriptive and the research design was correlational, a type of structural equations. The Statistical population included all female second high school students of Orumieh in the academic year 2021-2022, among whom 204 individuals were selected by Multi-stage cluster sampling. Jones and Paulhus's dark traits of personality scale (2014), Cracker et al.’s contingent self-worth scale (2003), Patrick, Hicks Ryan’s academic self-efficacy scale (1997), and Frost et al.’s perfectionism scale (1990) were used to collect data. Data were analyzed using Lisrel software and the proposed model was evaluated by structural equation modeling. The results of this study showed that the dark traits of personality, contingent self-worth, and academic self-efficacy were directly related to students’ perfectionism. Also, the dark traits of personality and contingent self-worth were indirectly related to students’ perfectionism through academic self-efficacy. These findings support the mediating role of academic self-efficacy in the causal relationship between the dark traits of personality and contingent self-worth on perfectionism.
    Keywords: perfectionism, Dark Traits of Personality, Contingent Self-Worth, Academic self-efficacy
  • Faezeh Jafari-Sirizi, Abbas Askari-Nodoushan *, Ali Ruhani Pages 179-217
    In intergenerational family relationships, the respect for the role of the mother has always been emphasized in the Iranian-Islamic culture. However, conducting socio-cultural research in Iran with a special focus on the mother roles is one of the research gaps that requires more scientific research. The purpose of this study is to examine the social and cultural concerns of the mother in the familial and social relationships. The method used in the research was the critical qualitative method of Carspecken. Research data were collected through in-depth interviews with 15 mothers who had children under the age of two. Findings show such categories as physical / mental exhaustion of mother, child developmental concerns, increasing needs with child growth, mother’s sensitivity due to uncontrollable child, disturbance in housekeeping, gender preference, unstable social status of the mother, etc. were obtained. The results showed mothers' dissatisfaction and disturbance about some social and cultural structures that put pressure on them. Based on the results, there is need to pass laws to facilitate and improve the supportive and emotional contexts for mothers. Also, the existing capability of the Iranian society should be employed more effectively to maintain and promote the status of the mother, as a proud role in the Iranian-Islamic culture of our society.
    Keywords: Mother, intergenerational family relations, socio-cultural concerns, critical research, Zarand